Ingezonden brieven
    'Robotvest is overbodige app'

    In februari 2018 presenteerden onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) in Enschede Geke Ludden en Angelika Mader samen met modeontwerpster Hellen van Rees bij het Fair FashionTech-evenement in het DesignLab van de UT een ‘robotvest’ dat je houding corrigeert als je krom zit. Het ontwerp kreeg veel publiciteit. De Volkskrant, die het bericht publiceerde op de wetenschapspagina, was er positief over en wekte de indruk dat het vest al op de markt is. RtL nieuws en de Twentsche Courant Tubantia waren veel terughoudender. Omdat het hele plan niet gebasseerd is op anatomisch onderzoek en effecten van gebruikers, heb ik alle drie een ingezonden brief geschreven. Hieronder de brief de het meeste weergeeft. Daaronder de url van de Volkskrant, het RtL nieuws en de url van het Universiteitsbericht.

    Leer bewust je rug recht te houden

    Het artikel ‘Dit vest geeft een por als je krom zit’ in uw krant van 10 februari voegt weer iets toe aan allerlei overbodige appjes e.d. om je houding te corrigeren. Tot op heden is het uitgetest op 20 studenten die vonden dat een duwtje als je krom zit wel helpt. Maar, de prikkels die uit de hersenen zouden dienen te komen, verstopt in een vest, nota bene voor gezonde mensen, kan  toch niet gezondheidsbevorderend zijn.

    Niet te geloven is de opmerking die ik in De Volkskrant van 9 februari las dat het leerproces ongeveer 21 dagen duurt, dan kan het vest naar de volgende. In de praktijk blijkt dat het verbeteren van een slechte houding doorgaans heel wat langer duurt. Jammer dat ook een advies om de verbeterde houding vast te houden ontbreekt.

    Mijn advies is: Leer je bewust te worden van je houding en correctie daarvan met de houdings- en bewegingsleer ismakogie van professor Anne Seidel (Wenen 1900 - 1997). Laat de spieren niet hangen en gebruik je voetsteunpunten en zittend je zetbotjes om overeind te blijven. Dit geeft niet alleen een goede houding maar stimuleert de doorbloeding, de werking van de stofwisseling en de hersenen. Hier heb je echt levenslang plezier van.

    Corry Westgeest
    docent ismakogie Enschede

    URL's:
    De Volkskrant wetenschapspagina
    RTL nieuws
    Universiteits persbericht

    Terug